Vaagtaalverkiezing 2009

De stemronde van de Vaagtaalverkiezing 2009 is gestart. Iedereen kan zijn stem uitbrengen op één van de vijftig genomineerde vage woorden en uitdrukkingen. De Vaagtaalverkiezing 2009 is voor iedereen die af wil van onduidelijke, dubbelzinnige, misleidende, overbodige en irritante taal. Ga naar het stemformulier en breng je stem uit.

In de afgelopen maanden hebben honderden enthousiaste taalgebruikers hun allervaagste taalergernissen ingestuurd. Uit deze inzendingen heeft een groep taalexperts vijftig woorden en uitdrukkingen genomineerd. Wat is de vaagste vaagtaal? Tot 1 november 2009 kan iedereen stemmen. Onder de stemmers worden vijf exemplaren van het boek ‘Vaagtaal’ verloot.

De uitslag van de Vaagtaalverkiezing volgt op donderdag 12 november 2009. Het winnende woord of de winnende uitdrukking krijgt de titel vaagste vaagtaal van 2009. Vorig jaar was ‘een plekje geven’ de winnaar, gevolgd door ‘proactief’ en ‘het kan toch niet zo zijn dat’.

Vaagtaal

Waarom heeft een manager het over targets en usp’s? Waarom blijft de inhoud van een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen een groot mysterie? Waarom geeft een politicus nooit eens gewoon antwoord op een vraag? Waarom grossiert het hbo in core competences en 360 gradenfeedbacks?

Dit komt allemaal door vaagtaal. Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of irritant zijn. Vaagtaal is een loa, een door lezen en luisteren overdraagbare aandoening. Vaagtaal komt overal voor en heeft vele varianten, zoals Binnenhofbargoens, beleidsbabbels, nieuwsneuzelen, reclamereutelen, ambtenaritis en onderwijslingo.

Tekstridder

Taalexperts Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser, oprichters van tekstbureau Tekstridder, organiseren de Vaagtaalverkiezing. Hun ervaring als schrijftrainer en hun liefde voor taal bracht ze op het idee van vaagtaal. Met de verkiezing willen ze taalgebruikers op een leuke manier wijzen op het gevaar van vaagtaal en de kracht van duidelijke taal. Momenteel schrijven ze het boek ‘Vaagtaal’ dat dit najaar verschijnt.

6 gedachten over “Vaagtaalverkiezing 2009

 1. Peter

  Er staan nogal wat woorden in de lijst die ik niet ken, en waar ik dus niet over kan oordelen. Misschien is de betekenis wel heel precies gedefinieerd.
  Het woord dat ik mis in de lijst is “vaagtaal”.

 2. admin Bericht auteur

  Beste Peter,

  Bij deze is ‘vaagtaal’ genomineerd voor de Vaagtaalverkiezing 2010. Op de website http://www.vaagtaal.nl staat wel beschreven wat ik onder vaagstaal versta, misschien dat dat de vaagheid van vaagtaal wat kan verminderen?

  Hartelijke groet,

  Arjen

 3. Francis Herbers

  Beste Arjen en Cathalijne,
  Het woord van 2009 dat ik mis in de lijst is ‘ omvallen’, en dan gebruikt voor banken (financiële instellingen). Bomen vallen om, gebouwen vallen om. Maar banken gaan failliet.
  Ik heb me daar in 2008 en 2009 vreselijk aan geërgerd. Iedereen praatte elkaar na in de media, het leek wel een eufemisme geworden. Omvallen is kennelijk minder erg dan failliet gaan. Of zou het nou juist erger zijn? Geen idee, maar irritant is het.

  Groetjes, Francis Herbers

 4. admin Bericht auteur

  Beste Francis,

  Dank je wel voor je reactie. Bij deze is omvallen genomineerd voor de verkiezing van volgend jaar. Het eufemistische ‘omvallen’ past goed bij ‘kantelen’. De organisatie kantelen als eufemisme voor ‘reorganiseren, waarbij gedwongen ontslagen niet ondenkbeeldig zijn’.

  Hartelijke groet,

  Arjen

 5. Gert

  Beste Arjen & Cathelelijne

  “Ik zal mijn stinkende best doen” is een uitdrukking die al langer in het Nederlands bestaat, maar godzijdank al vele decennia in onbruik was.
  Totdat iemend in de 2e kamer (ik weet niet meer wie, het
  in begin van de zomer gebruikte. Daarna deed bijna iedere politicus dat en ook nog Agnes Jongerius het gaat doen om de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden.
  Stinken heeft een negatieve connotatie, dus neem ik aan dat mensen die hun stinkende best doen veel minder presteren dan mensen die hun uiterste best doen! Of zouden ze zodanig gaan zweten van het best doen, dat je beter uit de buurt kunt blijven?!

  Er zijn momenteel 410.000 treffers op Google met “stinkende best doen”!!

  Groet,
  Gert

 6. Luce

  ‘reorganiseren, waarbij gedwongen ontslagen niet ondenkbeeldig zijn’.
  Een fraaie dubbele ontkenning is dat. Haal je die eruit dan staat er
  ‘reorganiseren, waarbij gedwongen ontslagen denkbeeldig zijn’.
  Niets aan de hand dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>