Het grote Iets

‘Bent u gelovig?’

‘Nou, nee. God en Kerk en zo, dat is toch wel zoiets van 2008.’

‘Dus u bent atheïst?’

‘AT-watte?’

‘U gelooft dus niet in God. U gelooft niet in een leven na de dood?’

‘Nou… dat is ook wel weer wat… Nee, er is wel iets, zeg maar. Dat denk ik wel. Dat voel je toch gewoon. Je weet wel…’

‘Oke, dus u bent toch wel gelovig. Bent u Christen, Moslim?’

‘Nee, nee. Godsammebeware. Nee, nee. God, daar geloof ik niet in.’

‘Waar gelooft u dan wel in?’

‘Eh, nou, in Iets.’

6 gedachten over “Het grote Iets

 1. Fred

  Deze dialoog lijkt doorspekt met vaagtaal, maar is het in wezen niet. Maar dit is dan ook de reactie van een overtuigd ‘ietsist’. Ik geloof niet in de ‘menselijke’ God zoals die in de bijbel wordt voorgesteld, maar ook niet in ‘helemaal niets’, dus een atheïst wil ik mij ook niet noemen. Wel geloof ik in ‘iets’, of je het nu God, de natuur, een onzichtbaar scheppend principe of wat dan ook noemt. Dat zijn ook maar aanduidingen voor ‘iets’ dat wij niet begrijpen.
  Kortom, de weerzin tegen het zogenaamd vage ‘ietsisme’ heb ik nooit zo goed begrepen.

 2. admin Bericht auteur

  Beste Fred,

  Dank je voor je reactie. Ik ben blij dat voor jou ‘iets’ duidelijk genoeg is. Voor mij blijft het vaag. Ik ben heel benieuwd wat dat ‘iets’ dan is en hoe het verschilt van (een) god.

  Hartelijke groet,

  Arjen

 3. Fred

  Tja, voor mij geeft ‘iets’ het onnoembare aan. Dat is het verschil met ‘(een) God’, waarmee je dat ‘onnoembare’ weer concreet maakt. Daar is overigens niets mis mee, maar voor mij hoeft dat niet.
  Maar sorry, het was niet mijn bedoeling om een theologische discussie te beginnen. Het gaat uiteraard om taal. En ‘iets’ klinkt uiteraard behoorlijk vaag, maar ik begrijp de ietsisten wel, dat wilde ik aangeven.

 4. Meindert

  Ik wil niet alles nog weer verhalen wat Fred bedoelt, ik ben het totaal met hem eens.
  Alleen wil ik hier nog aan toevoegen dat ik in ‘iets’ en ‘god’ wel een verschil zie; Ik zie ‘god’ als een ‘iets’ dat handen en voeten heeft gekregen.
  Sorry dat ik nu toch even vaagtaal ga gebruiken,

  Verder heb ik er geen behoefte aan hier over door te gaan discussiéren.

 5. Bus Showfeur

  @Meindert: Zijn dat die handen en voeten, die men -opdat ze er niet vandoor zouden gaan- met spijkers aan een stuk hout vastgenageld had?

 6. Frank

  ‘iets’ vind ik behoorlijk vaag
  ik denk dat hiermee bedoeld wordt dat dit ‘iets’ nog niet bij een bestaand geloof is ondergebrach, dat er nog geen kerk en geen heilig boek voor is e.d.
  maar als je daar in gelooft heb je opzich wel gelijk met de benaming, want “iets-is’t” ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>