Komkommerpolitiek

Ooit noemde Frits Bolkestein de taal van de politiek binnenhofbargoens, ofwel het boeventaaltje van politici. En inderdaad, je zult een politicus van een regeringspartij nooit betrappen op een eenduidig ja of nee. Zelfs een uitermate simpele vraag levert een ellenlang en nauwelijks te volgen betoog op.

Spreken politici altijd binnenhofbargoens? Nee, tijdens verkiezingscampagnes spreken ze opeens wél duidelijke taal. Op dat moment komen de harde beloftes op tafel voor een beter Nederland, zelfs al sneuvelen die beloftes later allemaal weer in een grote stroom binnenhofbargoens.

Toch is er nog een tijd dat politici ineens wel duidelijke uitspraken doen. En dat is nu, in de komkommertijd. De komkommertijd is het ideale moment om proefballonnetjes op te laten. De komkommertijd is hét moment om krasse uitspraken te doen.

Neem staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Klijnsma stelt voor om de ww-premie weer in te voeren. En dat nadat de ww-premie kort geleden nog met veel trompetgeschal is afgeschaft. Prima moment om te roepen dat die weer ‘aangeschaft’ moet worden.

Natuurlijk zou Klijnsma zoiets nooit roepen op een reguliere werkdag van het kabinet. Haar idee zou meteen door alles en iedereen worden afgeschoten. Nee, de komkommertijd is hier veel geschikter voor. Nu kan het nieuws lekker een paar dagen rondzingen. Nu kom je weer eens in de krant. Nu kun je jezelf risicoloos profileren. Na het reces zeg je dat het gewoon even een ideetje was en ga je over op de orde van de dag.

Kortom, het is een knap staaltje komkommerpolitiek. Het lijkt duidelijke taal, maar het is vaagtaal.

2 gedachten over “Komkommerpolitiek

 1. Wiebe Klijnsma

  Voor je kommentaar geeft moet je eerst kunnen lezen.
  Kleinsma moet Klijnsma zijn.

 2. admin Bericht auteur

  Beste Wiebe,

  Dank je voor je correctie… en lezen, ach dat lukt nog wel. Maar die lange en korte eij, dat gaat wel eens mis. Dislx… Disleks…

  Gelukkig heb ik het niet over spelling.

  Hartelijke groet,

  Arjen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>