Brief NS ontspoort

13_kMijn trein heeft soms vertraging. Ik vul dan een vertragingsformulier in, stuur dat naar de NS en krijg een paar weken later mijn geld terug. Na de laatste keer vertraging kreeg ik geen geld terug, maar wel een automatisch opgestelde brief. De brief begon met een lang  verhaal over hoe het in de toekomst allemaal beter gaat worden en eindigde met deze zin:

‘Helaas kunnen wij uw verzoek niet in behandeling nemen, omdat de originele vervoerbewijzen en/of een kopie van uw abonnement of rekeningafschrift niet zijn meegestuurd. U kunt deze alsnog, onder vermelding van bovengenoemd kenmerk, binnen een maand na dagtekening van deze brief opsturen…’

Wat moest ik doen? Geen flauw idee. Mijn originele vervoersbewijs – in de volksmond ook wel treinkaartje genoemd – had ik meegestuurd. In mijn geval zou de en/of dus een of moeten zijn en zou ik nu een abonnement of rekeningafschrift moeten meesturen. Maar omdat ik geen abonnement heb, valt ook dat af. Ik concludeer daarom dat ik een rekeningafschrift moet sturen, maar waarom zou ik dat moeten doen? Waarom wil de NS mijn bankafschrift controleren? En wat als ik contant zou hebben betaald?

Er zit niets anders op dan de NS te bellen en navraag te doen. Na enig rondbellen krijg ik de juiste persoon aan de lijn. Ook hij vindt de brief erg onduidelijk geformuleerd, maar zal het voor me uitzoeken. Zoals beloofd belt hij binnen een halfuur terug. Er is niets aan de hand, het geld is zelfs al op mijn rekening gestort. Hij kon niet verklaren waarom ik deze brief gekregen had.

Zo zie je, een handige automatisch opgestelde brief leidt tot verwarring, tijdverspilling, irritatie, en extra kosten. Verwarring omdat ik niet wist wat ik moest doen. Tijdverspilling omdat ik lang heb zitten broeden op de boodschap van deze brief. Irritatie omdat ik er niet uitkwam. Extra kosten omdat ik de NS-medewerker enige tijd van echt belangrijk werk heb afgehouden.

Met veel genoegen geef ik de NS daarom een rode kaart voor hun vage brief. Ten eerste omdat de NS automatisch opgestelde brieven verstuurt, maar niet de moeite neemt om verschillende versies op te stellen. Ten tweede omdat de NS ook zelf niet meer kan achterhalen wat de boodschap van deze brieven is. Als dat geen vaagtaal is!

Een gedachte over “Brief NS ontspoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>